Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
25 september 2017

Verzameling 0 - Algemeen

De 10 positieve effecten van rituelen

De 10 positieve effecten van rituelen
 
Rituelen zijn er in alle soorten en maten. Van een paar seconden tot een paar uur, of zelfs dagen. Van zeer praktisch en aards tot spiritueel en abstract. Van 'gericht op persoonlijk welzijn' tot 'gericht op algemeen welzijn' en een gezamenlijk doel nastreven. Van dagelijkse rituelen tot once in a lifetime gebeurtenissen. 1 ding mag gezegd worden: wie de kracht van rituelen inzet, haalt een ongekende kracht in zichzelf (of een team) naar boven.

Welke positieve effecten hebben rituelen?

Dat roept direct de vraag op of er ook negatieve effecten zijn. Ja, natuurlijk. Aan het einde van dit artikel lees je daar meer over.

 

Gelukkig zijn er veel meer positieve effecten. En die mogen best eens genoemd worden. Lang niet iedereen is zich bewust van de kracht van rituelen. Je kunt hier dus persoonlijk, maar ook binnen de organisatie of afdeling waar je werkt, nog veel winst behalen.

 

De positieve effecten van rituelen zijn:

 

1. Persoonlijk leiderschap groeit

Rituelen vergroten je persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is de weg die leidt naar datgene wat jij echt wilt in werk en leven. Persoonlijk leiderschap betekent dat je je kunt verbinden met datgene wat voor jou belangrijk is in het leven. Je hebt de regie over zaken waar je invloed op hebt. En dat kan nog wel eens meer zijn dan je denkt.

 

Joseph Oubelkas is daar een inspirerend voorbeeld van. Hij kwam 4,5 jaar in een Marokkaanse gevangenis terecht en heeft daar – nadat ie de eerste klap te boven was – een bijzondere ervaring van gemaakt. Bijzonder onder meer omdat hij meerdere gevangenen daar weer een stukje vertrouwen heeft kunnen geven, terwijl ze dat eerder volledig kwijt waren en zielloos rondliepen.

 

Joseph Oubelkas - de 10 positieve effecten van rituelen

Joseph Oubelkas is een voorbeeld als het gaat om inspirerende rituelen

 

Een van zijn rituelen was: hoe slecht en deprimerend de omstandigheden ook zijn, ik poets en flos mijn tanden elke dag. Dat lijkt misschien iets kleins en onbenulligs. Maar als je zijn boek leest, dan weet je wel beter. Persoonlijk leiderschap betekent dat je veerkrachtig bent, dat je straalt en dat je al je zaakjes pico bello op orde hebt. Je voelt je van binnen vrij, ongeacht de situatie. Je bent de persoonlijk leider van je eigen leven.

 

2. Rituelen geven betekenis aan leven en werk

Rituelen laten je even stilstaan bij wat je doet en wat iets voor je betekent. Rituelen rondom geboorte, huwelijk en sterfte zijn daar voorbeelden van. Maar ook bidden is er een voorbeeld van. Of mediteren. Of een gewoonte, iets wat je altijd samen met je vrienden of gezin doet, en wat betekenis voor je heeft. Dat kan al iets heel kleins zijn: een box geven als je iemand begroet, bijvoorbeeld. Maar het kan ook een jaarlijks weekend weg zijn. Of een ontspan- of bezinningsmoment samen.

 

3. Doelen worden makkelijker gehaald

Zoals een pauw het paringsritueel aankondigt in al zijn pracht en praal. Zo doelgericht kan een ritueel ook voor jou werken. De pauw laat zichzelf en zijn schoonheid zien met maar 1 doel: het vrouwtje veroveren en paren.

 

Pauw - Rituelen Start Up - De 10 positieve effecten van rituelen

Het geldt voor alle soorten doelstellingen. Van gezondheidsdoelstellingen en targets binnen je bedrijf, tot creatieve doelstellingen, sportieve prestaties (zie ook punt 5) en vele andere soorten doelstellingen. Rituelen helpen je om de juiste voorwaarden te scheppen die leiden tot een gewenst doel.

 

4. Rituelen brengen verbinding

Omdat rituelen betekenisgevend zijn hebben ze een verbindende werking. Zowel op individueel als op gemeenschappelijk niveau. Ze brengen verbinding omdat er betekenis wordt gegeven aan een bijzonder moment, proces of doel. Dat kan op dagelijkse basis plaatsvinden of slechts eens in je leven.

 

Het kan ook op de werkvloer plaatsvinden. Als je samen iets wilt bereiken en je koppelt daar een ritueel aan vast, dan heeft dat iets gezamenlijks en daardoor ook een verbindend effect. Mits de doelstelling en het ritueel door allen gedragen wordt. Met een ritueel geef je eigenlijk aandacht aan iets wat je samen belangrijk vindt. Een ritueel kan dan een ondersteunende (voedende) functie hebben. Of het ritueel zit ‘m in de vormbepaling (het hoe).

 

Hoe gaan wij om met ideeën en projecten? Welk organisatieritueel past daarbij?Hoe gaan wij om met ideeën en projecten? Welk organisatieritueel past daarbij?

 

Rituelen kunnen ook iets stelselmatigs in zich hebben. Een geregeld terugkerend ritueel zorgt dat er elke keer verbinding is met de betekenis van het ritueel.

 

5. Opgeruimd door het leven

Volgens Nadal is het geen kwestie van bijgeloof. Want dan zou hij het niet meer doen na een nederlaag. “Mijn eigen rituelen zijn gewoon mijn manier om een wedstrijd te organiseren en orde te scheppen in mijn hoofd.”

nadal-10 positieve effecten van rituelen

Nadal: “Mijn rituelen… het is gewoon mijn manier om een wedstrijd te organiseren en orde te scheppen in mijn hoofd.”

 

Rituelen helpen je om opgeruimd door het leven te gaan. Om al je zaakjes op orde te hebben. Ze zorgen dat bepaalde dingen als vanzelf gaan, automatisch, je hoeft er niet meer over na te denken. Dat geeft structuur. Bovendien, afhankelijk van de praktische invulling van het ritueel, kan een ritueel letterlijk ondersteunend zijn aan je zaakjes op orde hebben.

 

Zo is het een van eigen rituelen om ELKE dag minimaal een uur het bos in te gaan. Wandelen of hardlopen, een van de twee. Dit moment gebruik ik onder meer om mijn gedachten te ordenen en om prioriteiten te stellen. Bovendien dienen antwoorden op vragen die ik heb zich eigenlijk altijd vanzelf aan én dit is het moment waarop mijn creatieve brein op zijn best is. Tegenwoordig heb ik ook een systeem om alle ordeningen en ook alle creatieve uitspattingen te ‘vangen’. Dus: dit is een heerlijk ritueel, dat me ongelooflijk veel brengt.

 

6. Rituelen voorkomen uitstel

Door de stelselmatigheid van rituelen – en dat betekent niet altijd dat rituelen tijdgebonden zijn, ze kunnen ook situatiegebonden zijn – wordt uitstel van gedrag voorkomen. Rituelen helpen je om te doen wat je moet doen. Of beter gezegd: wat je wilt doen.

 

Tip: wil je hier meer van weten, schrijf je dan in voor de gratis online Rituelen Start Up.

 

7. Effectiever in leven en werk

Een ritueel brengt focus aan. Aandacht voor 1 ding. Dit zorgt voor succes in datgene wat je wilt bereiken. Je gaat slimmer werken, je wordt effectiever. Rituelen zorgen ervoor dat je niet lukraak maar iets doet. Je hebt richting en leidt jouw acties in goede banen. Je doet gewoon meer in minder tijd.

 

Wat heb je hiervoor nodig? Ontdekken welke rituelen goed voor jou zijn, wat jij nodig hebt om echt effectiever te zijn. Dat is voor iedereen anders. Dé truc om effectiever te worden bestaat niet. Het gaat er voor ieder om, om zijn of haar eigen ritueel te ontdekken.

 

8. Makkelijker samenwerken

Heb je een gezamenlijk ritueel, dan brengt dat verbondenheid en duidelijkheid. Rituelen worden niet voor niets door verschillende groeperingen gebruikt. Daar kan ook een gevaar in schuilen, zoals je verderop leest. Maar als je enkel inzoomt op de kracht ervan, dan kun je je voorstellen dat verbinding en duidelijkheid bijdragen aan samen zijn en samenwerken.

 

Een mooi ritueel om interactie te bevorderen

Een mooi ritueel om interactie te bevorderen

 

In organisaties valt op dat vlak nog veel winst te behalen. Boekentip: De Corporate Tribe. Managementboek van het jaar in 2016, maakt veel duidelijk over organisatiecultuur, verandermodellen en rituelen.

 

9. Plezier, duidelijkheid, vrijheid

Rituelen – automatismen en betekenisgeving – zijn fijn. Ze brengen plezier en vrijheid. Vrijheid binnen grenzen. Vrijheid binnen gemaakte afspraken. Enkel dan ook kun je spreken van vrijheid. Want vrijheid zonder een enkele afspraak is schijnvrijheid.

 

Voetbal samenwerken - Rituelen Start Up - De 10 positieve effecten van rituelen

 

Als je te veel ‘vastzit’ aan afspraken, dan kan daar ook een gevaar om de hoek komen kijken. Is er werkelijk sprake van vrijheid? Zo niet, dan is het plezier ver te zoeken. Daarover hieronder meer.

 

10. Rituelen helpen bij het maken van keuzes

Zoals de Amerikaanse psycholoog William James al zei in de negentiende eeuw: “Hoe meer details van ons dagelijkse leven we overdragen aan de ongecompliceerde voogdij van automatismen, des te meer onze hogere geesteskrachten vrijgemaakt worden voor hun eigen echte werk.”

 

Oftewel: als we alledaagse ‘oppervlakkige’ keuzes niet hoeven te maken, omdat we er automatismen van hebben gemaakt, houden we tijd over voor de belangrijke dingen in ons leven. Voor de belangrijke keuzes in ons leven. En dat brengt ons weer terug bij persoonlijk leiderschap. We zijn dan leidend in plaats van geleefd te worden door de dag en het moment. We hebben dan tijd om ons bezig te houden met wezenlijke keuzes.

 

Gevaren van rituelen

Er schuilen 2 gevaren achter rituelen.

  1. De eerste zit ‘m in het blindelings volgen van een ander. Of: het aan de kant zetten van jouw eigen waarden, zodat je niet buiten de groep valt. Het is belangrijk altijd goed te blijven nadenken of iets oké is voor jou, of je niet te simpel achter de massa aanloopt. Natuurlijk doet een ieder wel eens concessies. Bedenk wel goed waar je eigen grenzen liggen.
  2. Als je niet zonder een ritueel kunt, is het raadzaam nog eens bij jezelf te rade te gaan. Een ritueel is betekenisgevend en ondersteunend. Als de paniek toeslaat als het eens anders loopt of als je een keer gemist hebt, dan lijkt jouw controlemechanisme het over te nemen en kun je je afvragen of er nog wel sprake is van vrijheid.

 

Doe je voordeel met rituelen. Tot een volgende keer!

 

ondertekening blauw en fotootje

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?