Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
24 juni 2014

Verzameling 0 - Algemeen

10 tips voor meer verbinding in gesprekken

 
Ken je dat ook? Dat je in een gesprek bent en je voelt dat je geen contact hebt, elkaar niet echt ‘verstaat’? Het is wat anders dan langs elkaar heen praten. Het heeft veel meer te maken met ‘in verbinding zijn’. Lees dan verder! Ik heb tien heel praktische tips voor je om in je gesprekken meer in verbinding te zijn en te blijven. Verbinding betekent dat je een gesprek van hart-tot-hart hebt, dat jij en de ander elkaar ruimte geven en zien. (geschreven door Monique de Haan)

 

Zenden, ontvangen en …

Allereerst, waarom zou je dat willen? Een gesprek is vaak toch niet meer dan alleen zenden-en-ontvangen, een vorm van informatie-uitwisseling. Waarom is verbinding daarin zo belangrijk? Omdat het je een mogelijkheid heeft meer ‘echte’, onvervormde informatie uit te wisselen. Want, we hebben allemaal een ego en belangen te verdedigen. Dat is op zich genomen niet altijd goed en niet altijd slecht, maar het maakt wel dat je minder zicht hebt op de ‘echte’ informatie. Dat wat mensen echt beweegt, motiveert, wat het verschil maakt, wat hen raakt, wat hen uniek maakt, hun verlangens enzovoort. En dat wil je weten toch? Omdat jij en de ander dan allebei beter tot je recht komen en meer succesvol kunnen zijn in de samenwerking en het bereiken van je doel. Gewoon, omdat er geen door belangen of ego ‘vervormde’ informatie wordt uitgewisseld, maar zaken die er echt toe doen. Je hebt echt contact, je bent in verbinding.

 

Verbinding is dus essentieel voor een goed gesprek of een succesvolle samenwerking.

 

Nu de tips hoe je in je gesprek de fundamenten legt en de openingen biedt om echt te communiceren en in verbinding te zijn. Het is eigenlijk heel makkelijk. Ik raad je van harte aan om in elk gesprek dat je hebt de brug te slaan. Zorg allereerst dat je ruimte hebt voor de ander, echt ruimte. Dat betekent dat je niet al vol zit met gedachten over de oplossing of wat jij wilt dat er gaat gebeuren. Stel je dit voor: je staat allebei aan een zijde van de rivier. Om tot elkaar te kunnen komen, moet je een brug maken. Allebei een stuk, anders kom je er niet. Gebruik daarvoor in je gesprek deze zinnen waar je dat passend vindt. Strooi er rijkelijk mee! En verbaas je over het verbindende effect. Veel succes!

 

1) Dank je wel!

Dat is toch gewoon beleefd? Zeg je. Natuurlijk. Maar vertel me eens: wanneer was de laatste keer dat jij een bedankje afweerde, of vergat? Of het nu prive of meer in het openbaar gegeven wordt, een oprecht ‘dank je wel’ creeert goodwill en betrokkenheid in plaats van afstand of ongelijkwaardigheid.

 

2) Ik vertrouw op jouw oordeel

Oftewel: ik geloof je. Het voelt echt fijn om dat te horen, toch? En ik weet zeker dat degene zich dan uitgenodigd voelt om zijn gehele deskundigheid in te zetten.

 

3) Ik weet het niet

Je hebt ook niet alle antwoorden, en dat kan soms eng zijn. Het is eigenlijk een perfect punt om het gesprek te beginnen: wat zijn de feiten en wat is onduidelijk (en misschien beangstigend?). het onbekende aankijken, en dan samen de antwoorden en nieuwe feiten zoeken, verbind mensen als niets anders. Alles wat je moet doen is als eerste toegeven dat je het niet weet.

 

4) Vertel me eens meer?

Oftewel: “Ik ben een en al oor!” De ideale opstarter voor een gesprek.Als je op deze manier laat weten at je open en aandachtig bent, zal de ander op dezelfde wijze naar jou toe reageren. En wie kan een klein compliment weerstaan? Gebruik verder nog zinnen als: “Wat denk jij?” of “Wat zou jij doen?” om iemands expertise te bekrachtigen. Als je dat doet, krijg je authentieke antwoorden die een echte, onvervormde uitwisseling bevorderen.

 

5) Hoe kan ik je verder nog helpen?

Het is eigenlijk een verbeterde, meer verbindende versie van de vraag “Wat kan ik doen?”. Als de ander zich kwetsbaar durft op te stellen en hulp durft te vragen, reageer dan altijd met vragen als deze. En wees eerlijk: het is geweldig om te kunnen helpen. Het geeft betekenis en zin. En het maakt dat je meer gelijkwaardig bent met elkaar in het gesprek, menselijker, een van ‘ons’.  Mensen vertrouwen anderen eerder als zij zich met hen kunnen identificeren. En ja, vertrouwen is de motor van elke samenwerking en elk gesprek.

 

6) Ik doe het graag!

Een prachtige bevestiging voor de ruimte die je wilt geven aan de ander voor het gesprek. Je bent er om te helpen. Je hebt alle tijd. En je doet het graag.

 

7) De ‘wonder-vraag’ stellen

De vraag is “Wat als …”. Gebruik je verbeelding, inspiratie, visie om grenzen te verschuiven, mogelijkheden te zien, te dromen, te creëren. Laat iedereen bijdragen, geef ruimte, leg alle opties op tafel. Heb er geen oordeel over, doe eerst die brainstorm. Je bent op zoek naar dat ene gouden idee. De uitwerking komt later wel.

 

8) Goed gedaan!

Een cliche, je hebt gelijk. Maar soms is het niet genoeg om ‘dank je wel’ te zeggen. Mensen willen weten at ze het goed gedaan hebben en waarom jij dat vindt. Ze hebben meer nodig dan bevestiging dat een taak is volbracht of een doel is bereikt. Ze willen weten dat hun bijdrage speciaal was en van betekenis is in het geheel.

 

9) Je hebt gelijk

Wil je iemands aandacht en medewerking krijgen? Zeg hem dan dat ‘ie gelijk heeft. Je moet het wel menen natuurlijk! Maar houd het niet voor je. Het is veel makkelijker om samen de kleine verschillen te overbruggen als je ook eens wat weggeeft.

 

10) Ik begrijp je

Mensen hebben een ingeboren behoefte om zich met anderen te verbinden. Ze willen voelen dat ze niet alleen zijn, zoeken anderen met soortgelijke ervaringen als zijzelf hebben, en die goed doorstaan hebben. Iemand daarbij helpen betekent echt niet altijd dat je oplossingen moet aandragen. Het is veel vaker zo dat het gaat over ‘er zijn’ voor iemand, aandacht geven aan wat diegene te zeggen heeft. Het is vaak al genoeg als je zegt dat je hen begrijpt.

 

Dit is een artikel van Monique de Haan.

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie