Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
12 juli 2019

Verzameling 0 - Algemeen

4 universele wetten voor de zelfstandig ondernemende coach

 

Elk mens, elke ondernemer, heeft iets anders nodig om zijn of haar doelstellingen te verwezenlijken. Of liever gezegd: om je dromen en verlangens leven in te blazen. Want het gaat altijd over je diepere drijfveren en dat waarnaar jij verlangt. Contact met wat er daar deep down bij jou borrelt, daar begint alles mee. En ook al heeft elk mens z'n eigen verlangens en andere dingen nodig... gelukkig zijn er toch ook een paar universele wetten, die elke ondernemende coach helpt om deze te realiseren.

De rol van ondernemer

In de rol van coach voelen de meesten van ons zich vertrouwd. De rol van ondernemer, dat is andere koek. Als ondernemer-zijn je niet met de paplepel is ingegoten of als je van nature weinig typische ondernemers-eigenschappen bezit, dan is dat best ingewikkeld. Coachen is één ding, en dat doe je graag. Maar een bedrijf runnen, en alle facetten die daarbij komen kijken, blijkt in de praktijk nog een behoorlijke uitdaging!

Wat je vraag op dit moment ook is, waar je ook tegen aanloopt, deze 4 universele wetten helpen elke keer weer.

Wet 1: Onderzoek en deel je verlangen. Dat is het begin van ‘m manifesteren.

Letterlijk uitspreken wat je graag wilt, verandert vanzelf al iets, zo heb je misschien al wel eens ervaren. Herken je dat? Dat het een bijzonder (soms ongemakkelijk, soms bevrijdend) gevoel kan geven als je iets belangrijks van jezelf deelt?

Delen

Deel je verlangens en bedrijfsverlangens met mensen die je vertrouwt. En zeker ook met mensen die een ondersteunende rol kunnen vervullen in jouw vervolgproces. Bijvoorbeeld je partner, een goede vriend, een collega coach-ondernemer of, zoals ik dat zelf ook elk jaar weer opzoek, mede-cursisten van een opleiding of programma.

Je verlangen delen is niet alleen fijn, het is ook noodzakelijk! Je verlangen delen is het begin van beweging. Het is het begin van stappen zetten die bij je passen en je (zakelijk) leven vormgeven. Bovendien geeft het ook richting. Anderen kunnen je een spiegel voorhouden, kritische vragen stellen, je aanmoedigen als dat nodig is.

Maar met alleen je verlangen delen, ben je er nog niet.

Wet 2: Geef je verlangen de voeding die het nodig heeft. Dan ga je namelijk stappen zetten en écht manifesteren.

Wat je aandacht geeft, groeit. Zo bekend dit gezegde, en zo waar. Maar doe je het ook?

Voeden

Je gaat vanzelf de acties ondernemen die écht bij jou passen als je weet hoe je jouzelf en jouw verlangen het beste kunt ‘voeden’. Als je weet (en ernaar kunt handelen) wat je nodig hebt.

  • Hoe vaak sta jij stil bij wat je werkelijk verlangt?
  • Maak jij dagelijks tijd voor jouw verlangen?
  • Geef jij jouw verlangen de voeding die het nodig heeft?
  • En weet je eigenlijk wel welke voeding je verlangen (jij) nodig hebt?

Als je alle 4 de vragen met JA kunt beantwoorden én in staat bent ernaar te leven, dan ben je goed op weg. Zit er 1 NEE tussen, of weet je er (nog) niet naar te handelen, dan is er werk aan de winkel.

Als je je verlangen deelt of voedt, dan kom je altijd wel obstakels tegen. De ene keer zijn het wat kleine obstakels, de andere keer zijn ze groot en heb je geen idee hoe je daar overheen komt.

Wet 3: Blijf volharden, geef niet op. Wie volhoudt, overwint altijd. Ook bij verlies.

Blijf volhouden, makkelijk gezegd, niet altijd makkelijk gedaan. Weet jij wat je nodig hebt om obstakels te overwinnen?

Volharden

Het ondernemerschap vraagt best veel van je. Je bent jezelf in je rol als ondernemer steeds opnieuw aan het uitvinden. De gedachte om de handdoek in de ring te gooien komt echt wel eens langs. Want is dit nou wat je van je coachwerk had verwacht? Dat alles eromheen zo moeilijk zou zijn?

Toch is er genoeg om door te gaan. Je bent dit immers niet voor niets begonnen. Wat dat van je vraagt? … volharden! Niet opgeven, doorgaan en steeds deze 4 wetten herhalen: deel je bedrijfsverlangen, onderzoek hoe je je dat verlangen én jezelf elke dag kan voeden, hou vol en overwin je obstakels… en vergeet niet om … te vieren, te bezinnen.

Wet 4: Bezin. Neem de tijd, geniet van elk moment, vier het ondernemerschap, vier het leven!

Er was een tijd dat ik dacht: ‘Maar hoe dan?’ Want in de praktijk werkte dat mij in elk geval heel anders. Ook dit kun je leren! Kan ik nu gelukkig uit ervaring zeggen. Bezinnen, tijd voor jezelf (terwijl gezin, geld verdienen en alle andere verantwoordelijkheden in het leven ook gewoon doordraaien), genieten van het ondernemerschap, pijn dragen als ie zich aandient, en vooral ook veel vieren!

Bezinnen

Bezinnen is een van de belangrijkste onderdelen van het leven. En juist onze huidige tijdsgeest maakt dit voor bijna iedereen tegenwoordig een van de grootste uitdagingen. Bezinnen geeft je de tijd om af te stemmen op jezelf. Om erachter te komen wat er echt toe doet voor jou, en welke acties daarbij horen. Bezinnen geeft je de tijd om tot ‘oplossingen’ te komen voor de obstakels die je tegenkomt. Bezinnen geeft je de tijd om te vieren, het leven te vieren, en ook zeker om te genieten van je ondernemerschap!

Zorg dus dat bezinnen (weer) standaard in je systeem zit 🙂

Vind jij het fijn om proceswerk aan te gaan? Te worden meegenomen in het proces van delen, voeden, volharden en bezinnen? Je bent van harte welkom deel te nemen aan het Doorbraaktraject voor Ondernemende Coaches. We gaan 10 oktober weer van start.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie