Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
25 september 2017

Verzameling 0 - Algemeen

7 kenmerken waaraan je persoonlijk leiders herkent

ersoonlijk leiders - obama en trump - 6 kenmerken waaraan je persoonlijk leiders herkent
 
Persoonlijk leiderschap, heeft Barack Obama het? Donald Trump? En jijzelf? Persoonlijk leiderschap herken je aan een zevental kenmerken. Oordeel zelf of Obama, Trump, jijzelf en anderen in jouw omgeving daaraan voldoen.

Wat is persoonlijk leiderschap nu écht?

Je zou kunnen zeggen dat een persoonlijk leider zichzelf leidt. Zichzelf leidt vanuit wie ie is, waar ie voor staat én heel belangrijk: vanuit vrijheid. Een vrij hoofd en een vrij hart. Zoals we geboren zijn zou je ook kunnen zeggen.

 

Waarom is die laatste toevoeging zo belangrijk? Omdat het al vaak is voorgekomen dat mensen dachten de leiding te hebben over hun leven, maar op hun sterfbed spijt hadden. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig tijd hadden vrijgemaakt voor hun gezin. Of omdat ze iemand vreselijk veel verdriet hadden gedaan en daarin niet vergevingsgezind waren geweest. En zo zijn er tal van voorbeelden. Ze kwamen er op hun sterfbed achter dat ze geleid werden door hun ego, hun werklust, hun eigen gemis of wat anderen van hen verwachtten. Ze ontdekten dat de buitenwereld hen meer beïnvloed had, dan de eigen ik eigenlijk had gewild.

 

Persoonlijk leiders komen daar tijdens hun leven al achter. En handelen daarnaar. Persoonlijk leiders leiden zichzelf én doen dat vanuit hun kern. Vanuit wie zij ten diepste zijn.

 

Aan onderstaande 7 kenmerken kun je persoonlijk leiders herkennen. Want zij…

 

1. Zijn veerkrachtig

Iemand die zichzelf weet te leiden blijft niet te lang hangen in een situatie. Persoonlijk leiders zul je dus niet snel jaloers zien of wraakzuchtig. Zij weten gebeurtenissen en situaties constructief te gebruiken in vervolgacties en kunnen gemakkelijk loslaten als dat nodig is. Zij zorgen ervoor dat zij hun oplaadmomenten hebben, zodat zij zich niet laten overspoelen en vanuit werkelijk leiderschap de wereld tegemoet treden. Hun veerkracht is opvallend.

 

2. Stralen doorgaans

Persoonlijk leiders zie je meestal stralen. Het zijn van die mensen van wie je vaak energie krijgt. Het is ook niet zo gek dat ze stralen, want persoonlijk leiders worden ‘aangedreven’ door wie zij werkelijk zijn. De kracht die in hen zit krijgt alle ruimte om gewoon aanwezig te zijn. Iedereen die deze connectie met zichzelf heeft, straalt. De omstandigheden maken dan niet uit. Denk maar aan Mandela die in de gevangenis zat, en die zelfs van daaruit straalde.

 

nelson-mandela-7 kenmerken waaraan je persoonlijk leiders herkent

 

Noot van de schrijver:

Niet iedereen blijkt even gecharmeerd van Nelson Mandela. Ik heb mails ontvangen van mensen die aangeven dat Nelson Mandela minder ‘goed’ was dan hij zich deed voorkomen. Dat hij geweld ter hand heeft genomen en dat zijn minder goede kanten niet gezien worden. Mijn visie? Natuurlijk mogen die andere kanten ook benoemd worden. Dit maakt hem alleen niet meteen een slecht mens. Hoogstens gewoon menselijk. Het boeiende vind ik dat hij juist zo’n mooi voorbeeld is van iemand die ‘gegroeid’ is tijdens zijn leven. En zijn persoonlijk leiderschap met hem.

3. Zijn vrijgevig

Persoonlijk leiders hebben van buiten weinig nodig, omdat ze alles van binnen al hebben. Ze voelen zich compleet.

 

Omdat persoonlijk leiders van buiten weinig nodig hebben, jagen zij geen materie na. Zij nemen de omstandigheden zoals ze zijn. Mensen die zich zo voelen hebben alle ruimte om vrijgevig te zijn. Andersom geldt het ook. Als iemand het moeilijk vindt om vrijgevig te zijn, komt dat meestal omdat zijn of haar eigen behoeften nog niet vervuld zijn. Er is nog een verlangen naar ‘iets’ wat het leven compleet maakt.

 

Persoonlijk leiders die zakelijk handig zijn, kunnen nog wel eens veel geld verdienen. Geld is voor hen een energiebron, die hun eigen zijn ondersteunt en waarmee ze positieve dingen kunnen bijdragen aan onze wereld.

 

4. Hebben duidelijke grenzen

Persoonlijk leiders weten doorgaans precies wat ze wel en niet willen. Ze kennen zichzelf goed en ze weten waar hun persoonlijke grenzen liggen. Ze hebben duidelijke grenzen en kunnen daar ook naar handelen.

 

teun van de keuken - 7 kenmerken waaraan je persoonlijk leiders herkent

 

Teun van de Keuken – van Tony Chocolonely – is daar een mooi voorbeeld van. Hij heeft een duidelijk stopsignaal gegeven naar kinderarbeid. Maak chocola op een eerlijke manier, is zijn boodschap. Teun heeft hiermee én een duidelijke grens aangegeven én tegelijkertijd deze grens in iets constructiefs omgezet. Een initiatief dat aandacht vraagt voor het stoppen van kinderarbeid.

 

5. Hebben invloed op anderen

Persoonlijk leiders herken je ook aan de mensen om hen heen. Want mensen die stralen trekken andere mensen aan. Mensen laten zich graag inspireren door persoonlijk leiders. Het is eigenlijk net als een natuurwet. Persoonlijk leiderschap werkt als een magneet.

 

Overigens geldt dit voor zowel negatief uitstralen als positief uitstralen. Beiden trekken mensen aan. De eerste trekt mensen aan die boos, bang of verdrietig zijn, en die tweede trekt ook mensen aan die boos, bang of verdrietig zijn. Het verschil zit ‘m in de keuze die een mens maakt voor: wil ik iets positiefs doen, iets bijdragen aan de wereld? Of sluit ik me aan bij de tegenkracht omdat dat iets positiefs bijdraagt aan de wereld? (Of omdat ik daarin mijn frustratie of angst kwijt kan?)

 

ariana grande - 7 kenmerken waaraan je persoonlijk leiders herkent

 

Ariana Grande heeft na de aanslag in het stadion van Manchester ook definitely persoonlijk leiderschap getoond en daarmee heeft ze veel betekend voor mensen die betrokken waren bij de aanslag en die zich betrokken voelden bij deze gebeurtenis. Ze organiseerde opnieuw een concert, samen met collega muzikanten – in Manchester. Als troost, maar ook om te laten zien: wij zijn met elkaar verbonden en samen staan we sterk!

 

6. Kunnen individueel en algemeen belang naadloos in elkaar over laten gaan

Persoonlijk leiders zorgen goed voor zichzelf. Ze weten heel goed wat ze in de basis nodig hebben om de leiding over hun eigen leven te hebben. Dat betekent dat zij vast kunnen pakken wat nodig is, en los kunnen laten wat niet (meer) nodig is. Ze hebben het besef dat zij niet alles kunnen controleren.

 

Omdat persoonlijk leiders hun eigen leven goed op orde hebben, hebben zij alle ruimte om er ook voor anderen te zijn. Leiders bekommeren zich niet alleen om zichzelf, maar ook altijd om anderen.

 

7. Hebben werk en privé goed georganiseerd

Ten slotte, maar zeker ook een heel belangrijke en noodzakelijke: persoonlijk leiders hebben altijd hun zaakjes op orde. Of als dat even niet zo dreigt te zijn, hebben ze het binnen afzienbare tijd weer op orde. Weinig chaos, weinig wisselende mensen om hen heen. Balans en een goede organisatie stralen van hen af.

 

Aan bovenstaande 7 kenmerken herken je persoonlijk leiders.

 

 

Hoe ‘scoor’ jij op deze 7 kenmerken? Persoonlijk zie ik het als mijn uitdaging om op alle 7 gebieden me goed te ontwikkelen. KrachtModellen® houden me daarbij scherp. Benieuwd naar jouw eigen unieke KrachtModellen? Kijk hier.

 

ondertekening blauw en fotootje

 

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?