Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
04 januari 2018

Verzameling 0 - Algemeen

Ben jij vaak teleurgesteld in je medemens…

 
Teleurstelling. We kennen het allemaal. Als HSP heb je er vaker last van omdat je verwachtingen over de ander vaak zo hoog zijn.

Ben jij vaak teleurgesteld in je medemens?

Ik doe altijd wat ik zeg dat ik doe. En als het niet lukt laat ik dat weten. Ik weet dat ik het niet moet/mag en kan verwachten dat anderen ook zo zijn maar toch… Ik ben iedere keer weer teleurgesteld als ik merk dat de ander, die iets heeft toegezegd of beloofd dat gewoon niet doet (en niks laat weten). Dan voel ik me soms zo’n brave muts.

 

Voorbeeld: je zit in een werkgroep en die loopt niet. Je maakt dat bespreekbaar en iedereen is het met je eens dat er meer contact moet zijn, meer betrokkenheid, je kent dat wel. Vervolgens doe je een constructief voorstel op de groepsapp en niemand reageert. Ik denk dan altijd dat ik gek ben of zo.

 

Ander voorbeeld (zakelijk): “Leuk je te ontmoeten, we moeten een keer afspreken!” Ik: “Ja, leuk! Ik heb m’n agenda op de keukentafel laten liggen maar ik mail je vanmiddag (wat ik dus ook doe) en dan plannen we een afspraak”. Nooit meer wat van gehoord. Ben ik dan raar of zo?

 

Nog een: Je zet een leuk kastje op marktplaats. Enthousiast reageert er een mevrouw die het dolgraag wil hebben. Je mailt wat heen en weer over prijs en maten. Je hebt een leuk contact, wat grapjes over en weer. De koper zegt: “Deal, ik kom het maandag om half 2 ophalen”. Jij zit op maandag braaf te wachten om half 2: niemand. Ook niet meer bereikbaar. Ik voel altijd veel verbinding in een contact en vergeet dan dat het voor de ander niet zo hoeft te zijn. Is die ander dan raar? Nee, natuurlijk niet, alleen anders.

 

Eenrichtig verkeer

Doordat je hoogsensitief bent en daardoor heel empatisch kan je je meteen voorstellen hoe een ander zich voelt als je je niet aan afspraken houdt. Zoals jij dus: gekwetst, niet gehoord, niet gezien.. Dus daarom doe je dat niet. Je wil zo ook niet zijn. Daarom voelt het vaak als eenrichting verkeer.

 

Het beste is om er iets van te zeggen maar dat doe ik niet vaak genoeg. Ik ga meestal wat gelijkhebberig zitten mokken waarbij ik de ander maar meteen afschrijf als onbetrouwbaar en onbeleefd. Of ik ga het heel verontwaardigd aan mijn partner vertellen met de nodige dramatiek.

 

Wat zou de oplossing zijn?

Verwachtingen bijstellen. Je kan dan wel die standaard hebben maar dat wil niet zeggen dat iedereen hem dan moet hebben. Alhoewel; de wereld zou er een stuk mooier uitzien als iedereen gewoon doet wat ie zegt en elkaar op een fatsoenlijke manier informeert. Maar hier zit weer het gevaar in van op de borstklopperij. Van je superieur gaan voelen als HSP alsof wij een beter soort mensen zijn. Niet beter wel bovengemiddeld empatisch en zachtaardig. En dat maakt het gewoon lastiger!

 

Al vind je nog zo hard dat er bepaalde omgangsregels en beleefdheidsnormen zijn als een ander ervoor kiest zich er niet aan te houden heb jíj dus een probleem en niet die ander. Jij hebt er last van en jij voelt je gekwetst. En je maakt het dus veel te persoonlijk (ik ook hoor). De ander heeft ’t waarschijnlijk te druk, is er met zijn hoofd niet bij, vergeetachtig of voor excuus dan ook. Maar het heeft waarschijnlijk niet zoveel met jou te maken. Dat je het zo persoonlijk opvat heeft álles met jou te maken.

 

Ik heb dan ook nog de neiging om het maar met allerlei redenen te gaan vergoeilijken zoals hierboven om het maar niet bespreekbaar te hoeven maken. Daar zit dus de crux! Daar word ik dan ook zo bozig en gefrustreerd van. De ander gedraagt zich niet volgens ‘de’ norm en komt er ook nog mee weg omdat ik er niks van zeg omdat ik een watje ben. Ik ben dan boos op de ander maar zou eigenlijk boos op mezelf moeten zijn want ik laat het gewoon gebeuren. En als ik me dan voorneem om ook eens wat lakser te zijn dan krijg ik meteen de wind van voren want dat zijn ze niet gewend van mij. Aaarghh, zo frustrerend.

 

Verwachtingen bijstellen

Verwachtingen bijstellen dus. Neutraal bekijken, niet op jezelf betrekken. Het gaat niet vanzelf. Ik ben al hard aan het oefenen en de ene keer lukt het beter dan de andere. Grenzen aangeven daar waar je invloed hebt of als het belangrijk genoeg is zoals bij vriendschappen. En van je af laten glijden als het nergens over gaat en je er geen invloed op hebt (zoals bij de marktplaats mevrouw).

 

En als je dan toch pissed of bent of het gedrag van de ander kan echt niet:

Je hebt óf het lef om er iets van te zeggen of je houdt je mond maar dan moet je ook niet gaan zitten mokken.

 

Meer tips en informatie ontvangen die jou als HSP’er gaan helpen in je dagelijks leven? Schrijf je hieronder in en ontvang het ebook van Anouk Philips.

 

Beter omgaan met prikkels? Ontvang Anouks ebook over hoogsensitiviteit


     

Ik ben zelf hoogsensitief en heel intuïtief. Ik hou van nuchtere spiritualiteit met beide benen op de grond. Ik heb 25 jaar ervaring in coaching en loopbaanbegeleiding. Ik hou van schrijven, ben vrij eigenzinnig, bewust een latrelatie, mijn zoon is al de deur uit, dol op wandelen, koken en Netflix

Beter omgaan met prikkels? Ontvang Anouks ebook over hoogsensitiviteit