Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
28 juli 2017

Verzameling 0 - Algemeen

Hoe één VRAAG het leven van een 12-jarige veranderde…

Loesje-simpel
 
Ik voel me een gezegend mens. In mijn werk ontmoet ik namelijk geregeld nieuwe mensen. En vaak zijn dat heel inspirerende mensen! Ik hoor prachtige verhalen. Ontroerende verhalen. Pijnlijke verhalen, en gelukkig in mijn vak komt er dan ook vaak een groei-component achteraan... Zo ook het verhaal over die ene vraag die zoveel betekende voor een 12-jarige jongen, en dat deel ik hier graag met je.

Speciaal onderwijs

Onlangs sprak ik iemand wiens jongere broer vroeger speciaal onderwijs volgde. Het verhaal van zijn broer gaat precies over datgene waarvan ik weet dat als wij daar allemaal meer aandacht voor krijgen, onze leefwereld een stuk leuker wordt.

 

Wat is normaal?

Nu moet je weten dat deze jongen (hier even Dries genoemd) tot zijn 5de jaar nauwelijks gesproken heeft. Hij week af van wat onze maatschappij als ‘normaal’ ziet en kwam in speciaal onderwijs terecht. Hij heeft van zijn 4de tot 12de jaar speciaal onderwijs gevolgd, maar was daar helemaal niet gelukkig. Misschien is dat in zijn omgeving, door ouders en anderen, wel gezien… maar ja, wat doe je eraan? En Dries… die onderging zijn ‘lot’. Zoals de meeste kinderen dat natuurlijk doen.

 

hoe 1 vraag het leven van een 12 jarige veranderde

 

Totdat… daar toch iemand was die zag hoe ongelukkig hij was en die hem één vraag stelde: Wat zou je het liefste willen? Wat wil je nou echt het aller aller liefste?!

 

Wat wil jij het allerliefste doen?

‘Naar een gewone school,’ antwoordde Dries. ‘Nou,’ zei de vraagsteller, ‘dan gaan we kijken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Ik help je zoeken naar de mogelijkheden en daarna moet jíj het doen. Dan geef je er zelf invulling aan.’ Zo gezegd, zo gedaan. Ze zijn gaan uitzoeken wat er nodig was om regulier onderwijs te mogen volgen… Tests!

 

Dries moest een aantal tests doen… en als hij daarvoor zou slagen, dan kon hij naar het regulier onderwijs. En weet je wat? Dries slaagde prima voor die tests. Hij mocht naar het regulier onderwijs. En weet je wat nog meer? Dries is nu 17 en doet inmiddels VWO en haalt voornamelijk 8en voor al zijn vakken.

 

Het sleutelwoord: aandacht

Aandacht en oprechte interesse!

 

Het is toch prachtig dat één simpele vraag: Wat wil je echt? leidt tot zoiets moois en een intens gelukkige jongen. Want het geluk dat straalt nu van hem af. En stel je nou toch eens voor dat niemand hem die vraag had gesteld… en dat hij nog steeds speciaal onderwijs deed… stel je toch eens voor!

 

Het enige dat Dries nodig had… en het enige wat wij allemaal nodig hebben, is … aandacht.

 

Aandacht voor wie je bent, aandacht voor wat er in je leeft, voor hoe je je voelt. Gewoon aandacht voor wie je écht bent!

 

Dus: gebruik die hokjes die wij in ons hoofd (allemaal) hebben mee gekregen nou gewoon om meer begrip te ontwikkelen voor het een of ander, en gebruik een hokje NOOIT om iemand in te stoppen.

 

Om weer met Loesje af te sluiten: het lijkt simpel… en dat is het ook.

 

hoe 1 vraag het leven van een 12 jarige veranderde

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Maandelijks ontwikkel tips en inspiratie van Nienke ontvangen?