Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
01 oktober 2018

Verzameling 0 - Algemeen

 
In een artikel op LinkedIn dat ging over fast flow en slow flow types, schreef ik laatst al eens over mijn ‘ontdekking’ van de KrachtModellen®. En dat ieder zijn eigen persoonlijke KrachtModellen heeft. Maar wat zijn KrachtModellen nou eigenlijk precies? Hoe werken ze? En waar dienen ze voor?

KrachtModellen® gaan over energie

KrachtModellen gaan over je energieniveau. In de huidige tijd blijkt dat ontzettend veel mensen op een lager energieniveau werken en leven dan gewenst. Sommigen zijn zich daar bewust van. Anderen niet. In potentie kunnen veel mensen een hoger energieniveau hebben. En het lijkt me dat je dat het liefst wil en ook een ander gunt. Ik in elk geval wel!

 

Een energieniveau, laag of hoog, zegt niets over hoeveel tijd je besteedt aan werk en leven, maar wel iets over je persoonlijke effectiviteit, je gezondheid, je geluksgevoelens en je balans. Dat kan aan de lage kant of aan de hoge kant zijn.

 

“Energy flows where desire goes”

 

Verlangen, controle en overgave

Een hoog energieniveau houdt verband met een gezonde relatie tussen je verlangen (of doel) en bijbehorende controle- en overgave-elementen. Dat is de kern van de KrachtModellen®.

 

Waarom is een balans tussen controle en overgave noodzakelijk? Dat zal ik je vertellen aan de hand van 2 verhalen:

Verhaal over overgave en loslaten

Verhaal over controle en persoonlijk leiderschap

 

Zie hier een beeld wat het verband tussen de verschillende elementen inzichtelijk maakt. Visueel ziet een (nog niet ingevuld) Krachtenmodel er zo uit:

KrachtModel Leeg 2

 

 

 

 

Er zijn verschillende controle- en overgave-elementen, waarvan ik in totaal 40 universele elementen heb gebundeld. Denk bijvoorbeeld aan organiseren en leiden aan de controle-kant en bijvoorbeeld aan meebuigen en volgen aan de overgave-kant.

 

Wie zijn verlangen of doel in de ogen kijkt en op zoek gaat naar de bijbehorende controle- en overgave-elementen, krijgt antwoord op levens- en werkvragen. Je gaat van inzicht naar uitzicht, ziet de weg ernaartoe ineens veel duidelijker voor je.

 

Mijn persoonlijke relatie met energie

Mijn eigen energieniveau is in het verleden behoorlijk laag geweest. Dat zagen de mensen aan de buitenkant niet aan mij hoor! En ik zou het toen ook nooit zo verwoord hebben. Maar nu ik het verschil in energieniveau ken, durf ik het toch wel zo te benoemen.

 

Vanuit frustratie dat bepaalde dingen in het leven mij maar niet leken te lukken, en omdat ik eindelijk eens vooruit wilde (in plaats van steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraaien) besloot ik destijds dat ik meer over mijn gevoel wilde leren. Want ik had al wel ontdekt dat denken en voelen bij mij niet in balans waren. Zo noemde ik dat toen.

 

Nu ik terugkijk hebben alle stappen die ik de afgelopen 13 jaar heb gezet, bijgedragen aan mijn energieniveau. Mijn kracht. Mijn power. Mijn plek hier op deze aarde. Ik heb voeding gegeven aan wie ik ben en de potentie die ik in mij heb. Daarbij heb ik meer controle gekregen. Positieve controle noem ik dat. Dat wil zeggen: ik heb de regie gepakt, ben de persoonlijk leider van mijn leven. En dat was bij mij wel eens anders. Ik werd overspoeld, liet mij overspoelen en had destijds geen idee van de invloed die ik wél had. Overigens ‘controleerde’ ik wel wat, alleen waren dat de verkeerde dingen.

 

Ook heb ik geleerd om veel meer dingen in het leven los te laten. En juist die balans tussen controleren en loslaten geven heel veel rust, plezier en levensvoldoening.

 

KrachtModellen® voor inzicht en uitzicht

We worden allemaal uitgedaagd op ons energieniveau. Zeker in deze 21ste eeuw. Als je gaat werken met de KrachtModellen®, dan krijg je inzicht in jouw controle- en overgavemechanismen. Je ontdekt heel concreet wat je nu doet, waar je wat minder van mag hebben en waar je wat meer van mag hebben.

 

Het mooie is:

Het is al de hele tijd aanwezig. Door je persoonlijke Krachtmodel(len) te laten ontstaan, zie je het ineens heel duidelijk voor je.

 

Eerst zie (ervaar) je het grotere geheel, de mechanismen die in werking zijn. Als ik met mensen werk, dan gaan we het daarna ook heel concreet maken en zelfs in acties omzetten. Misschien overbodig, maar ik zeg het toch maar even: als je met je eigen persoonlijke KrachtModellen aan de slag gaat, dan werk je niet alleen maar met je hoofd. We doen juist veel met al je zintuigen, lichaamsgerichte oefeningen, je intuïtie én met de verschillende onderdelen van je brein.

 

Sommige inzichten zijn er op onbewust of lichamelijk niveau, daar hoef je verder niets mee, dat gaat vanzelf en doet ‘zijn werk’. Andere inzichten halen we naar je bewustzijn. Daarna is mijn vraag altijd: en wat is nu het uitzicht met dat inzicht? Wat ga je concreet doen?

 

In 2019 komt er weer een KrachtModellen Dag. Zie hier >>>

Binnenkort gaan we tijdens het Doorbraaktraject voor Zelfstandig Ondernemende Coaches tijdens een van de trainingsdagen ook weer met de KrachtModellen aan de slag. Zie hier >>>

 

ondertekening blauw

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie