Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
07 juli 2017

Verzameling 0 - Algemeen

Leren of negeren?

leren of negeren?
 
Soms komen er mensen op je pad en weet je niet wat je met die persoon aan moet. Je voelt je aangetrokken en tegelijkertijd voel je ook een irritatie. Wat nu?

Negeren?

Je eerste reactie kan dan zijn om die persoon te negeren. Dat is wel het makkelijkst. OK, er is een zekere aantrekkingskracht, maar of dat nu een positieve kracht is, daar heb je toch wel je twijfels over.

 

Aan de andere kant is het ook leuk om eens op onderzoek uit te gaan:

 

Wat heeft die persoon jou te leren?

Bij irritatie kun je er altijd vanuit gaan dat die persoon je iets te leren heeft.

 

Zo heeft een klant van mij – ik noem haar in dit verhaal Marieke – een collega die af en aan het bloed onder haar nagels vandaan haalt. In het begin liet ze zich nogal eens aan de kant zetten en hield ze, om de lieve vrede te bewaren, haar mond. Vervelend, onprettig en soms ook ronduit pijnlijk.

 

Omdenken

In zo’n situatie kun je natuurlijk kijken of het mogelijk is om op een andere afdeling te gaan werken, zodat je niet meer dagelijks met je collega geconfronteerd wordt. Je kunt het ook omdenken en kijken wat jij van die collega kunt leren.

 

Marieke ziet nu in dat haar collega haar heel goed kan leren om steviger in haar schoenen te staan, om op zichzelf te vertrouwen en zo meer voor zichzelf op te kunnen komen.

 

Ondertussen lukt het haar al goed om te zeggen dat ze het ergens niet mee eens is en hoe zij tegen de zaak aan kijkt. Met als resultaat dat de werksfeer, en dus de prestaties, er met sprongen op vooruit zijn gegaan.

 

Familie

Je kunt in dit onderzoek ook een stapje verder gaan en kijken naar je familie. Vraag je eens af wat jij hierin te leren hebt. Anders gezegd: waarom ben jij in juist dit gezin opgegroeid?

 

Ik kijk zelf soms met verbazing naar het gezin waarin ik ben opgegroeid. Over emoties praten, dat deden mijn ouders niet. En waar heb ik de meeste behoefte aan? Juist, om met emoties bezig te zijn, die te uiten en er ruimte aan te geven.

 

Een buitenbeentje. Anders. Niet op mijn plek. Onzichtbaar.

Terwijl, als ik er anders naar kijk, dus vanuit de vraag wat ik in dat gezin te leren had (heb…), ik duidelijk zie dat het juist een van mijn kwaliteiten en krachten is om anderen te leren op een prettige manier met hun eigen emoties om te gaan en zichzelf een even prominente plek als de rest van het gezelschap te gunnen,… en dus ook te geven.

 

En jij? Aan wie moet jij denken nu je dit blog leest? Durf jij de uitdaging met jezelf aan te gaan en nu te gaan onderzoeken wat jij van die persoon kunt leren?

 

Stel het niet uit. Doe het. Nu!

 

Met een warme groet,
Nicole

info@klipenklaarcoaching.nl

0647 820 313

 

 

Zet de stap en leef vanuit je hart, volg de gratis 3-delige training!


     

Ik ben 50 jaar, moeder van een zoon van 16, gescheiden en nu alweer ruim 8 jaar zeer gelukkig met mijn nieuwe liefde.

Ik houd van lezen, wandelen, hardlopen, dansen en tuinieren en ik voer graag een goed en diep gesprek met mijn vrienden.

Zet de stap en leef vanuit je hart, volg de gratis 3-delige training!