Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
04 september 2018

Verzameling 0 - Algemeen

Moeder-dochter ritueel

moeder dochter ritueel
 
De kracht die van rituelen uitgaat kan overweldigend en levensbepalend zijn, zo ontdekte ik begin dit jaar. Tijd om er meer mee te gaan doen.

Dagelijkse rituelen en diepgang

In 2017 heb ik me veel beziggehouden met het onderwerp rituelen. Aanvankelijk kwam die interesse voort uit een behoefte aan meer structuur en organisatie in mijn leven. En dan niet een structuur die alleen maar gestoeld is op discipline. Ik zocht meer diepgang daarin. Zo kwam ik uit bij rituelen en ging me daar eens verder in verdiepen…

 

Rituelen Start Up

Mijn ontdekkingen deelde ik tijdens een 22-daagse Rituelen Start Up begin dit jaar, waarin ik elke dag een filmpje deelde. 1 van de dingen die ik mij toen voornam te doen, is om mijn dochters dingen mee te geven over ‘het vrouw zijn’ of ‘vrouw worden’. En daar heb ik inmiddels invulling aangegeven, zoals ik zo zal vertellen. Dit filmpje duikelde ik trouwens zojuist op. Dit was een van de 22 filmpjes begin dit jaar:

 

 

Wat ik vorig jaar nog niet wist en tijdens de Rituelen Start Up van 2018 ontdekte, was dat een ritueel zelfs levensbepalend kan zijn. “Mmmm, interesting,” dacht ik.

 

Tijdens die Start Up begreep/zag ik opeens hoe een eeuwenoud ritueel van het ‘man’-worden of ‘vrouw’-worden bepalend kan zijn voor de positie die jij in het leven inneemt. Een ritueel kan deze overgangsfase kracht bij zetten en het kan zelfs bijdragen aan het ervaren van ‘een plek hebben’ op deze wereld in plaats van blijven ronddwalen.

 

N.B. Er zitten ook gevaarlijke kanten aan rituelen (zie filmpje onderaan deze pagina), maar ik heb het hier over rituelen, die heel zuiver van bedoeling zijn en met enkel positieve bijdragen.

 

Vrouwwording ervaren

Ik besefte dat ik mijn dochters op het vlak van ‘vrouw’-worden heel wat mee kan geven. Als hun rolmodel ben ik mede-bepalend in hoe zij hun vrouwwording ervaren. Of zij bepaalde aspecten van het vrouw worden positief of negatief bestempelen.

 

Tijd om daar een ritueel aan te koppelen, dat een positieve impact heeft op hun vrouwbeleving.

 

Met mijn oudste dochter ben ik afgelopen mei een weekend weggegaan. Voor het eerst samen naar een hotel. Met aandacht voor allemaal typisch ‘vrouw-wordings-dingen’. Van fysieke veranderingen (die zich ook net bij haar aandienen) tot verzorgingsonderwerpen tot ‘hoe ze het zelf ervaart’ en verhalen van anderen hierover.

 

We hebben een heel fijn weekend gehad en onze eigen rituele invulling daaraan gegeven. Een moment dat ik met haar en zeker ook met de andere twee meiden te zijner tijd zal herhalen.

 

Greetz, Nienke

 

Terzijde

Op de een of andere manier zijn er best veel mensen die rituelen ook iets ‘gevaarlijks’ toedichten, kwam ik vorig jaar achter. Daarom maakte ik ook dit filmpje:

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie