Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
20 juni 2017

Verzameling 0 - Algemeen

Op 9 niveaus opruimen: jouw weg naar een opgeruimd en vrij leven

 
Je kunt intern opruimen. En extern opruimen. Intern betekent van binnenuit, iets in jezelf opruimen. Extern is iets in je omgeving opruimen, iets buiten jouzelf. Opruimen voelt lekker. Maar opruimen kent ook valkuilen. Met dit artikel staat niets jou meer in de weg om opgeruimd en met een vrij gevoel door het leven te gaan. Of... misschien 1 ding dan, je leest het wel...

Extern opruimen is bekend

We zijn het meest bekend met extern opruimen. Je ruimt je kast op. Of je huis. Dat geeft een lekker en opgeruimd gevoel. Je schept orde in wat eerst (een beetje) chaos was.

 

Wij mensen hebben een bepaalde mate van orde nodig, anders verliezen we onszelf. Fysieke, mentale, emotionele, spirituele, omgevingsgerichte, plaatsgerichte, sociale, digitale en financiële orde.

 

We hebben ook een bepaalde mate van chaos nodig. Anders wordt ons leven wel heel erg voorspelbaar en saai 😉

 

Opruimen is nodig, omdat je anders merkt dat je gehinderd wordt in je leven. Rommel (op alle 9 niveaus) kan je bijvoorbeeld kopzorgen geven, stress, of je wordt er depressief of ongelukkig van.

 

Extern kun je op vijf niveaus opruimen. Deze komen aan bod bij niveau 5 t/m 9. Laten we eerst eens intern gaan opruimen.

 

Intern opruimen

Intern opruimen betekent dat je iets in jezelf opruimt. Iets wat jou in de weg zit, wat jou ongezond maakt, wat ervoor zorgt jij je niet happy voelt of wat maakt dat je niet verder komt.

 

Als je een geoefend intern opruimer bent, geeft dat rust in je hoofd en dan voel je je fit en vol levenslust. Tijd om op te ruimen? Intern op te ruimen?!

 

1. Fysiek of lichamelijk opruimen

Fysiek of lichamelijk opruimen betekent dat je aandacht geeft aan je lijf. Je leven is zo ingericht dat je een gezond en goed gebalanceerd lijf hebt. Je maakt letterlijk de weg vrij voor afvalstoffen om gemakkelijk je lichaam te kunnen verlaten. De meest bekende manieren daarvoor zijn gezond eten, voldoende bewegen, aandacht voor persoonlijke verzorging, seks en andere vormen van aanraking zoals massage. Yoga en mindfulness zijn inmiddels erg bekend. Detoxen wordt steeds bekender en in de oosterse gezondheidskunde schuilen eeuwenoude zeer effectieve manieren om lichamelijk op te ruimen. Het loont om je daarin te verdiepen.

 

Voor wie?

In het ideale geval zit fysiek opruimen in je systeem. Is het een way of life. Voor wie zou fysiek opruimen nu echt prioriteit moeten zijn? Voor mensen die zich niet fit voelen, geen goede (bloed)doorstroming hebben, die vaak moe of somber zijn, te zwaar zijn of voor mensen met fysieke of chronische klachten. Herkenbaar? Maak fysiek en lichamelijk opruimen dan prioriteit nummer 1 vanaf nu. Je zult zien wat dat met je levensplezier doet.

 

2. Emotioneel opruimen

Emotioneel opruimen betekent dat je op een prettige manier met je emoties om kunt gaan. Je stopt ze niet weg. Je vecht er niet tegen. Je voelt je niet overdonderd. Je erkent je boze, verdrietige, angstige en al die andere gevoelens, en je ruimt ze op. Soms verdwijnen ze daarna helemaal. Soms blijven ze bij je aanwezig en geef je ze een plek. In beide gevallen kun je van emotioneel opruimen spreken. Mindfulness, yoga en meditatie zijn bekende manieren om onder meer met emoties om te gaan. Maar ook sporten kan een goede uitlaatklep zijn. Of over je emoties praten. En natuurlijk een coach inschakelen. Deze professional heeft ervaring met emoties een plek geven en opruimen. Er zijn verschillende methoden die zich specifiek op emoties richten. Het meest effectief is om emoties te herkennen, erkennen en vervolgens op jouw manier een plek te geven.

 

Voor wie?

De noodzaak van emotioneel opruimen wordt lang niet altijd gezien. Ook niet zo gek, want wie emotioneel niet opgeruimd is, heeft er vaak geen idee van dat het nou juist emoties zijn die hem of haar parten spelen. In veel gevallen heeft hij of zij geleerd zijn emoties te ‘verstoppen’. Waar herken je dan toch aan dat iemand baat heeft bij emotioneel opruimen? Perfectionisme. Overgewicht. Eetproblemen. Depressieve/sombere neigingen. Piekeren. Verantwoordelijkheid te serieus nemen. Gevoelig voor verslavingen: roken, drinken, overmatig shoppen, gamen, enzovoort. Dit zijn veel voorkomende voorbeelden, maar de lijst met symptomen is eindeloos.

 

3. Mentaal opruimen

opruimen 2Mentaal opruimen betekent dat er rust in je hoofd is en dat je de gedachten die jou tegenhouden te gaan doen wat het best voor jou is, opruimt. Je weert overmatige prikkels van buitenaf, zoekt de rust op die je mentaal nodig hebt en je gaat op zoek naar de gedachten die jou tegenhouden het leven te leiden dat je het allerliefste leidt. En die overtuigingen zijn vaak behoorlijk hardnekkig, omdat we ze sinds onze vroege jeugd hebben. Gelukkig zijn er eenvoudige oefeningen die deze overtuigingen aan het licht kunnen brengen. Ze echt opruimen kost meestal wat meer moeite, maar is gelukkig ook goed te doen. Het begint bij het aan durven gaan. Wie daarbij hulp inschakelt, kan ineens heel grote stappen zet op mentaal gebied.

 

Voor wie?

Mensen die veel piekeren, vastzitten in hun gedachten, geen nieuwe uitdagingen aandurven, negatieve gedachten hebben als: ‘Ik kan dat niet’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik doe wel heel stoer, maar ze moesten eens weten…’, ‘Ik moet nu echt eerst …, anders kan ik niet …’, ‘wie zit er nou op mij te wachten’, ‘ik mag niet … egoïstisch zijn (en hier kun je van alles invullen)’

 

 

4. Spiritueel opruimen

Spiritueel opruimen kun je van verschillende kanten bekijken. Ik denk dat het in de kern op hetzelfde neerkomt. Maar voor sommige is de ene benadering ‘te zweverig’ en de andere niet. Voor de meer ‘nuchtere spirituelen’ betekent het dat je dingen uit de weg ruimt waardoor ruimte ontstaat in jouzelf om te kijken naar talenten en kwaliteiten. Of bijvoorbeeld ruimte voor zelfvertrouwen, in plaats van het tegenovergestelde.

 

Voor de meer ‘spirituele spirituelen’ gaat het over negatieve energieën buiten de deur houden. Als iemand in je directe omgeving boos is, kun je de neiging hebben deze ‘staat van zijn’ over te nemen. Ik noem dat ‘iets te veel meeleven’. Volgens mij hebben we er allemaal in meer of mindere mate wel last van. Als er iets ernstigs in de wereld gebeurt, heeft dat effect op onze gemoedsrust. Spiritueel opruimen wil zeggen dat je een manier hebt gevonden om deze negatieve energieën, ontwikkelingen, gebeurtenissen (of hoe je het ook noemt), niet al te veel laat binnenkomen. Dat je een manier hebt waardoor het niet je gezondheid, gemoedsrust of balans (te veel) beïnvloedt.

 

Tip voor coaches: aan de slag met intern opruimen? In 5 maanden en 6 trainingsdagen gaan Nienke Lokhorst en Iet Mans met jou aan het werk. Lees meer >>>

 

Extern opruimen

Extern opruimen geeft een mens rust. En controle. Dat laatste kan een valkuil zijn, maar dat hoeft niet. Daarover straks meer. Extern opruimen is heel erg verbonden met intern opruimen. Bedenk je maar eens dat heel veel rommel in huis bijvoorbeeld behoorlijk invloed kan hebben op je mentale en emotionele huishouding. Dus ook aan de slag met extern opruimen.

 

5. Je omgeving fysiek opruimen

opruimen 479

 

Je omgeving fysiek opruimen gaat over spullen. Je huis, je tuin, je werkplek. Je spullen georganiseerd opbergen. Als we het over opruimen hebben, is deze vorm van opruimen vaak de eerste waar we aan denken. De wereldberoemde Japanse Marie Kondo schreef er een boek over. De gedachte is simpel: hou alleen de spullen waar je blij van wordt, geef alles een vaste plek in huis en leg iets altijd terug op de plaats waar het hoort.

 

0000001985.000.20100929201246.a58a991bd6078380a0741a51bc6e482d9d257634

 

6. Jouw plek opruimen

Jouw plek opruimen heeft een diepere betekenis. Centrale vraag hierbij is: neem jij jouw plek in de wereld in? De plek die bij jou past? Of sommigen zouden zeggen: die jou is voorbestemd? Je zou ook kunnen zeggen dat het gaat over je omgeving mentaal, emotioneel en spiritueel opruimen.

 

Je kunt je bijvoorbeeld afvragen: de werkplek waar ik me begeef, is dat de plek waar ik moet zijn? Of: past de plaats (stad/dorp) waar ik woon bij mij? Ben ik hier op mijn plek? Klopt de inrichting van mijn huis? Of kan Feng Shui mij hierover nog iets vertellen?

 

7. Sociaal opruimen

Sociaal opruimen ligt vaak nogal gevoelig. Want sociale banden doorsnijden doen de meesten niet zo één, twee, drie. Niet iedereen durft het ook. Of vindt het gepast. En sociaal opruimen hoeft natuurlijk ook niet meteen heel drastisch te gebeuren. Hoewel dat soms juist erg gewenst is. Bijvoorbeeld om emotioneel of spiritueel te kunnen opruimen.

 

Waar sociaal opruimen vooral over gaat is mensen die niet (meer) passen bij de fase waarin jij je begeeft, om die een andere plek in je leven te geven. Of om er afscheid van te nemen. En het gaat ook over loskomen van mensen die niet goed voor je zijn. Van bijvoorbeeld je vader of moeder doe je dat niet snel en dat hoeft ook niet. Voor enkelingen blijkt dat toch de beste keus. Meestal geldt: hoe langer je iemand kent en hoe verder jullie contact teruggaat in leeftijd, hoe lastiger om contact te minderen of zelfs helemaal te verbreken. Toch is het goed om stil te staan bij de relatie die je met iemand hebt, vooral als deze relatie je tegenhoudt op bepaalde punten in je leven.

 

8. Digitaal opruimen

Sinds een paar decennia hebben we er een opruimniveau bij. Want wie kent het niet? Een overvolle inbox. Een enorme hoeveelheid aan foto’s en video’s online (waar verder nog niets mee gedaan is) of een enorme hoeveelheid documenten, waar geen back-up van is. Zoals Marie Kondo je aanraadt om in huis heel geordend en gestructureerd te werk te gaan met spullen, zo is dat ook online aan te raden. Werk jij al met een systeem?

 

9. Financieel opruimen

Financieel opruimen. Als laatste genoemd, maar zeker niet de laatste prioriteit. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren… geld kan je grote kopzorgen geven. Bijvoorbeeld omdat je de administratie niet op orde hebt. Of omdat je (denkt dat je) geen invloed hebt op je inkomsten, omdat je geen werk kunt krijgen. Of omdat je heel anders omgaat met geld dan je partner en omdat dat geregeld ruis geeft. Of omdat je niet verdient wat je waard bent en omdat dat aan je knaagt. Enzovoort enzovoort.

 

Financieel niet in balans zijn, of dat in elk geval zo ervaren, kan een behoorlijke druk leggen op je leven. Best veel mensen hebben een ingewikkelde relatie met geld. Niet voor niets komen er elk jaar meer en meer financial lifeplanners bij. Dit zijn professionals die mensen helpen financieel op te ruimen. Zodat ze tevreden zijn in relatie tot geld.

 

Wat staat opruimen in de weg?

In elk geval 1 ding: als je het gewend bent om op een of meerdere van deze niveaus niet op te ruimen, dan is het verdomd lastig om dat jezelf aan te leren. Zoals dat met alle gewoontes zo is. Het goed nieuws? Als je écht wilt, kun je het wel veranderen! Lukt het niet in je eentje, schakel dan altijd professionele hulp in of een goede vriend/vriendin die je hierbij wil helpen.

 

Valkuilen bij opruimen

Sommige mensen lijken heel opgeruimd, maar zijn in werkelijkheid doorgeslagen. Opruimen is hun enige houvast: ‘Als ik dat niet heb opgeruimd, mag ik niet naar buiten.’ Of ze ontlenen er hun eigenwaarde aan: ‘Dat kan ik tenminste goed.’

 

Opruimen is fijn en gezond als het je een lichter gevoel geeft. En rust!

 

Aan welk niveau ben jij toe? Wat wordt jouw prioriteit?

ondertekening blauw en fotootje

 

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie