Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
02 oktober 2018

Verhaal over grenzen aangeven

 

De Griekse wijsgeer Socrates wandelde eens in gepeins verzonken door de straten van het oude Athene. De zon scheen, het was een prachtige dag voor diepe gedachten.

 

Plotseling kwam er uit een zijstraat een man op hem af, die hem opgewonden aansprak: “Zeg, Socrates, luister ‘ns, ik moet je iets vertellen over die vriend van jou, je weet wel, die vriend die…”

 

“Wacht eens even voordat je verder vertelt,” onderbrak Socrates hem. “Heb je alles wat je mij over mijn vriend wilt vertellen al gezeefd door de drie zeven?”

“Drie zeven,” vroeg de man verbaasd. “Hoe bedoel je dat?”

 

“Ik zal het je uitleggen,” zei Socrates geduldig. “De eerste zeef is die van de waarheid. Heb je al zorgvuldig onderzocht of alles wat je me wilt vertellen wel echt op de waarheid berust?”

“Eh, nee, ik hoorde van iemand dat ie het had gehoord van …”

 

Socrates onderbrak hem: “Jammer. Maar dan is het toch wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds dat je over mijn vriend wilt vertellen?”

De man aarzelde: “Nee, dat eigenlijk niet. Integendeel…”

 

“Hm, hm,” mompelde de wijsgeer nadenkend. “Dan rest ons nog de derde zeef. Is het wel zo noodzakelijk dat je mij vertelt wat jou zo opwindt?”

“Noodzakelijk? Nee, niet direct noodzakelijk.”

 

Socrates glimlachte, schijnbaar opgelucht: “Je overschrijdt mijn grens, beste vriend. Als wat je mij wilt vertellen niet waar is, niet goed en niet noodzakelijk is, val mij er dan niet mee lastig.”

 

De oude wijsgeer vervolgde zijn weg door Athene, blij dat hij weer met zijn gedachten alleen was. Hij genoot na: nu had hij niet alleen een grens aangegeven, maar ook een wijsheid overgebracht. Bovendien was er nog veel tijd om terug te gaan naar de diepe gedachten die zijn leven zoveel vreugde schenken.

 

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie