Ontvang gratis ons online lifestyle magazine
07 augustus 2018

Verzameling 0 - Algemeen

Vertragen

slak vertragen slowdown
 
Is het mogelijk én wenselijk om je leven af en toe wat te vertragen? Wat betekent dat dan precies? En wat levert het op? We leven immers wel in de moderne westerse wereld, dus we willen graag weten welk effect onze daden hebben. Zodat we achteraf een bewuste keuze kunnen maken: blijf ik vertragen of voegt het niets toe en stop ik ermee?

Onze jaarlijkse vertraging

Vertragen, bijna iedereen doet het in de zomer wel een paar weken. Niks moet meer, alles mag. Later opstaan, luieren, rustig lezen, in het moment zelf bedenken wat je wel of niet gaat doen. Langzamer lopen: van het zwembad naar de ijssalon, in plaats van de snelle tred van de werkplaats naar het kopieerapparaat. Of naar de trein of auto.

 

Vaker vertragen?

Maar wat nou als je niet alleen tijdens de vakantie, maar ook daarbuiten vertraagt? Vakantieweken leveren doorgaans heel wat op. Je doet bakken energie op. Heerlijk! Kun je dat ook door het jaar heen wat meer regelen? Zonder dat dat ten koste gaat van je werk of thuissituatie?

 

Wat is het: vertragen?

Wat betekent dat dan concreet: vertragen? Dit betekent vertragen concreet voor mij:

 • social media helemaal links laat liggen en weinig tot geen nieuws kijken. Oftewel: een heleboel prikkels van buitenaf on hold zetten.
 • letterlijk dingen langzamer doen: opruimen, mijn tas inpakken, mijn persoonlijke verzorging, koken, werken. Je zou ook kunnen zeggen dat ik meer aandacht aan elk ding afzonderlijk geef. Ik neem echt de tijd voor alles wat ik doe.
 • mezelf minder doelen en activiteiten opleggen. Ik doe echt alleen datgene wat VOOR MIJ belangrijk is in mijn leven. En dan valt er stiekem heel erg veel af. Ga zelf maar eens na.
 • af en toe even helemaal niks doen. Doe jij dat wel eens: helemaal niks? Kan je het nog, niks doen? Heel veel mensen kunnen het niet meer, grijpen meteen naar de telefoon 😉
 • elke dag heel bewust keuzes maken van waar ik wel en geen aandacht aan geef.
 • veel wandelen, omdat ik daar heel veel ideeën (die ik niet allemaal hoef uit te voeren) en energie van krijg.

 

Vertragen betekent voor mij ook dat mijn geduld op de proef wordt gesteld. Doorgaans, als ik weet wat ik wil, wil ik het snel. Maar snel, heb ik inmiddels ervaren, is lang niet altijd de beste en leukste weg. Dus… toch maar proberen wat geduldiger te zijn. En dat lukt me tegenwoordig aardig 🙂

 

Mijn geduld is gegroeid. De plannen die ik heb, mag ik nu over veel meer jaren verspreiden dan ik zo’n 5 jaar geleden in gedachten had.

 

Vertragen, kan het?

Nu kun je wel vertragen in je dagelijks leven… maar dat brengt me terug bij de vraag of het wel te combineren valt met alle bijbehorende verantwoordelijkheden en (werk)afspraken. Het heeft mij een aardige tijd gekost om erachter te komen hoe ik die twee met elkaar verweef. Hoe ik ze beide naast elkaar laat bestaan. Dus én vertragen én effectief zijn in werk en leven én voldoende pecunia in het laatje brengen én heel blij zijn met de balans in mijn leven. Maar het kan! Ervaar ik nu dagelijks. Sterker nog: vertragen heeft me aan alle kanten heel veel opgeleverd. Ik vertraag lekker door!

 

Wat heeft vertragen mij opgeleverd?

Al een aantal jaren vertraag ik wat vaker. In mei en juni geef ik me er helemaal aan over. Afgelopen jaar heb ik nog vaker vertraagd. Ik heb het inmiddels elke dag in mijn leven verweven. En heel eerlijk gezegd: het voelt heel goed om wél een richting en doelen te hebben, maar dat gewoon over wat meer tijd te verspreiden.

 

Wat vertragen jou brengt (of gaat brengen als je ermee begint) kan ik natuurlijk niet precies zeggen. Wel geloof ik dat het voor iedereen sowieso bijdraagt aan gezondheid. Mij persoonlijk brengt het:

 • een fit gevoel, een fit lichaam
 • heel veel blije en tevreden momenten
 • dat ik makkelijker afstem op mezelf en wat voor mij belangrijk is
 • minder vaak korte lontjes
 • een positieve uitwerking op mijn omgeving (gezin bijvoorbeeld)
 • tijd (voor de belangrijkste dingen in mijn leven)
 • nou ja, gewoon veel happinez!

 

Ik heb gemerkt dat ik het best tot mijn recht kom als ik drukkere perioden afwissel met heel rustige perioden. Het vertragen, zoals ik dat noem, wissel ik dus af met ‘versnel’-perioden. MAAR! Vertragen heb ik ook verweven in mijn dagelijks leven. Dus zelfs in drukkere perioden, zorg ik dat ik mijn vertraagmomenten dagelijks en wekelijks heb.

 

Ook iets voor jou? Dagelijks vertragen?

 

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie


     

Nienke Lokhorst schrijft, spreekt, inspireert, coacht, verbindt en motiveert. Met Coachloper brengt zij mensen en organisaties in contact met geschikte coaches. Nienke schrijft graag over de dingen die haar bezighouden. Ze woont samen met haar partner Jorrit en hun 3 dochters. Onderwerpen die haar interesseren: persoonlijke groei, kansen en mogelijkheden zien, acceptatie en loslaten, echtheid, mensen met lef, wijsheid. En verder... ze is sportief, maakt graag filmpjes in de iMovie app en is dol op pure chocola.

Ontvang 8x per jaar een mail van Nienke met verhalen en inspiratie